Voorkom oververhitting

Geplaatst op

De gemeente Zeist maakte een lokale hittestrategie om haar inwoners te beschermen tijdens extreme hitte. Dit plan is vooral gericht vooral op zelfstandig thuiswonende ouderen en chronisch zieken. Zij lopen tijdens een warmteperiode extra risico op uitdroging en hitteberoertes. Ouderen kunnen hun lichaamstemperatuur minder goed regelen en hebben een lagere dorstprikkel. Daardoor drinken ze te weinig. Chronisch zieken zijn vaak afhankelijk van andere personen en gebruiken veel medicijnen. Dat zorgt tijdens hitte voor extra risico's, waaronder een mindere temperatuurregulatie.

Afbeelding van flyer met informatie om oververhitting te voorkomen en te herkennen.

Bron: Rode Kruis

Vragen over je gezondheid?

Bel met je huisarts. Andere vragen over hitte? Bel je lokale GGD of met het Rode Kruis: 070 445 58 88. Kijk ook op de website van het Rode Kruis voor meer informatie.

Je woning koel houden in de zomer

In de zomer wordt het soms behoorlijk warm. Het is dan fijn om je huis zo koel mogelijk te houden. Hieronder staan wat tips:

Houd ramen en deuren dicht op het heetst van de dag
Is het binnen koeler dan buiten? Houd je ramen dicht. Dit om de warmte buiten te houden. Doe je gordijnen dicht en gebruik zonwering als je die hebt.

Groene omgeving
Meer planten in de tuin en op het balkon helpen je huis koeler te houden. Planten bieden natuurlijke schaduw en het staat ook nog eens mooi!

Ventileren is belangrijk
Laat je ventilatieroosters daarom altijd openstaan. Het laat een deel van de warme lucht ontsnappen, zonder dat er te veel warme lucht weer binnenkomt.

Doorluchten van je huis
In de avond en nacht, als het buiten koeler is dan binnen, zet je je ramen en binnendeuren open om de koele lucht binnen te laten.

Gebruik zo weinig mogelijk elektrische apparaten
Apparaten zoals een televisie of een stofzuiger geven warmte af. Als je deze zo weinig mogelijk gebruikt, dan helpt dit altijd iets.

Douchen
Bij het douchen komt warme vochtige lucht vrij. Zet een raam open of doe de ventilatie tijdens en na het douchen aan. Dan kan de vochtige lucht naar buiten.

Droog je was buiten
Natte was in huis zorgt voor vocht. Vochtige lucht voelt warmer aan dan droge lucht. Hang daarom je was buiten op als het kan.

Doe zo weinig mogelijk
Doe rustig aan en vergeet niet te genieten van een lekker ijsje, koud drankje of zet je voeten in een teiltje water! Dit kan verkoeling bieden tijdens de warme dagen.

Deel dit nieuws

Overig nieuws

Kerckebosch Zeist viert 15 jaar wijkvernieuwing op Burendag

Op zaterdag 28 september viert Kerckebosch in Zeist een bijzonder jubileum tijdens Burendag. De wijk is na 15 jaar volledig vernieuwd. Tussen 14.00 en 18.00 uur is het feest met activiteiten voor jong en oud, muziek en lekker eten en drinken. Alle bewoners van Kerckebosch zijn van harte welkom om deze mijlpaal samen te vieren.
Lees meer