Kerckebosch Zeist viert 15 jaar wijkvernieuwing op Burendag
Op zaterdag 28 september viert Kerckebosch in Zeist een bijzonder jubileum tijdens Burendag. De wijk is na 15 jaar volledig vernieuwd. Tussen 14.00 en 18.00 uur is het feest met activiteiten voor jong en oud, muziek en lekker eten en drinken. Alle bewoners van Kerckebosch zijn van harte welkom om deze mijlpaal samen te vieren. Deze dag neemt ook de Wijkontwikkelingsmaatschappij (WOM) Kerckebosch afscheid van de wijk en haar bewoners.
Feestelijke activiteiten
Het programma begint om 14.00 uur in Binnenbos aan de Hoog Kanje 186 in Zeist. Eén van de officiële momenten is de sleuteloverdracht van de werkschuur aan Hoog Kanje aan de vrijwilligers van Utrechts Landschap. Vanaf 14 uur is er van alles te doen: speel grote XL-spellen, doe mee aan een FIFA-toernooi, ontdek het nieuwe wormenhotel, wandel mee door de vernieuwde wijk en proef de lokale hapjes en drankjes. Aanmelden is niet nodig. Kom langs en vier mee dat Kerckebosch een prachtige wijk geworden is.
Boekpresentatie
Een van de hoogtepunten is de presentatie van het boek De cirkel is rond om 14.00 uur in Binnenbos. Dit boek vol inspirerende verhalen en foto’s neemt je mee langs 15 jaar wijkvernieuwing en de mensen die hebben meegeholpen. Het is een bijzonder aandenken voor iedereen die in Kerckebosch woont of werkt! Buurtbewoners kunnen het boek kopen voor slechts 5 euro en de opbrengst gaat via de wijkvereniging terug naar de wijk. Meer informatie over het boek staat op kerckeboschzeist.nl onder 'Nieuws'.
Afscheid van de Wijkontwikkelingsmaatschappij
De dag wordt afgesloten om 16.30 uur met een toost op de wijk en het officiële afscheid van de Wijkontwikkelingsmaatschappij Kerckebosch (WOM). Na 15 jaar draagt de WOM het stokje over aan de wijk. Waar Wijkvereniging Kerckebosch, bewoners, de gemeente Zeist, woningcorporatie Woongroen, Utrechts Landschap en vele andere organisaties de wijk leefbaar en mooi zullen houden.
Samenwerking en partners
Deze dag is mogelijk gemaakt dankzij de inzet van vele vrijwilligers, buurtbewoners en organisaties als de Wijkontwikkelingsmaatschappij Kerckebosch, gemeente Zeist, Stichting MeanderOmnium, woningcorporatie Woongroen, Wijkvereniging Kerckebosch, Utrechts Landschap en Vrienden van het Binnenbos.
Voor meer informatie over het programma van Burendag, kijk op kerckeboschzeist.nl/nieuws.
15 jaar wijkvernieuwing
De transformatie van Kerckebosch Zeist is gereed. Nieuwe of verbeterde voorzieningen staan in een bosrijke wijk waarin ook 1.000 nieuwe woningen in verschillende prijsklassen en types zijn ontwikkeld, waaronder 58 prachtige vrije kavels. Voor de uitvoering van de plannen richtten de gemeente en woningcorporatie Woongroen de Wijkontwikkelingsmaatschappij Kerckebosch (WOM) op. De WOM leidde vanaf 2008 de grootschalige vernieuwing van Kerckebosch. Buurt voor buurt zijn eerst woningen gebouwd, voordat de oude flats werden afgebroken. Bomen zijn zoveel mogelijk behouden, de natuur is vernieuwd en versterkt. Wonen in de natuur is overal voelbaar in de natuurinclusieve wijk.
Transformatie naar 1 van de meest natuurinclusieve woonwijk van Nederland
Kerckebosch is een prestigieus voorbeeld van kwaliteitsverbetering geworden. Volgens directeur Evert-Jan Roelofsen van de WOM inspireert Kerckebosch om verschillende redenen. "Het gebied is getransformeerd van een oude jaren 50/60 wijk met 11 flats in de sociale huur naar de meest geliefde natuurinclusieve woonwijk van Nederland. Het bos van het oude Kerckebosch was een verzameling struiken zonder natuurwaarde. Wat een ongezond bos was, is met 22 hectare heide uitgebreid en in natuurwaarde toegenomen. Door een veilig en open woonlandschap te creëren en natuur toe te voegen en naar binnen te halen, is Kerckebosch nu een bloeiende, groeiende wijk."
Oorspronkelijke bewoners, voorzieningen en natuur groeien en bloeien
Van de oude bewoners is 85% gebleven, tegenover 30% terugkeer elders in Nederland. Zij hebben hun bewegingsvrijheid en trots op hun wijk terug, een wijk die nu 1 van de meest gewilde van de regio Utrecht is. Duurzaamheid zit in de gehele transformatie: gebouwen, openbare ruimte, circulariteit, biodiversiteit, klimaatadaptiviteit, welzijn, gezondheid. Kerckebosch is een inclusieve woonwijk waarin de bewoners elkaar helpen en samen de wijk mooi en gezond houden.
Kerckebosch won in 2016 de Award Beste openbare ruimte van Nederland. En in 2018 de prijs voor meest natuurinclusieve wijk van Nederland. In 2021 volgde een nominatie voor de NEPROM-prijs voor locatieontwikkeling. En in 2022 won Kerckebosch de NRP Gulden Feniks 2022. Dé prijs voor het meest excellent voorbeeld van een gebiedstransformatie project.