Onderverhuur, prostitutie, wapenhandel en drugslabs: het zijn voorbeelden van woonfraude. Helaas signaleren wij regelmatig dat een woning niet door de ingeschreven huurder wordt bewoond. Of dat een woning wordt gebruikt voor andere activiteiten dan wonen. Wijkconsulenten van Woongroen maken werk van het opsporen en bestrijden van woonfraude. Ons doel: het vrijspelen van betaalbare woningen voor mensen die deze het meest nodig hebben.
Wat is woonfraude?
Mensen denken bij woonfraude vooral aan wietteelt, kamerverhuur, bedrijfsvoering, leegstand of ander onrechtmatig gebruik van de woning.
Minder bekend is dat onderverhuren van de woning aan een familielid of vriend ook woonfraude is. Een huurder wil bijvoorbeeld een gescheiden familielid of een studerend neefje helpen. Begrijpelijk, maar het is niet toegestaan. Ook niet als je hier geen geld voor vraagt.
Ook als iemand het grootste deel van de tijd ergens anders verblijft is dat in strijd met de huurovereenkomst. Bijvoorbeeld als iemand elders samenwoont of veel in het buitenland verblijft. Verhuur jouw woning ook niet als vakantieverblijf of als Bed & Breakfast.
Tips om woonfraude te herkennen
Deze signalen kunnen wijzen op onrechtmatig gebruik van een woning:
De brievenbus is altijd vol.
Veel verschillende mensen halen de brievenbus leeg. En gaan altijd gelijk weer weg.
Het lijkt alsof er niemand in het huis woont.
Je hebt de huurder(s) lang niet gezien.
Je ziet de auto of de fiets van de huurders maar een paar keer per maand.
Er zijn steeds andere mensen in het huis.
Er zijn veel verschillende mensen die het huis ingaan en uitgaan. Ook ’s nachts.
Bezoek gaat meestal al na een paar minuten weer weg.
De gordijnen zijn altijd dicht.
De ramen zijn dichtgeplakt.
Er is bijna nooit licht aan in het huis. Of het licht staat altijd aan.
Er komen vreemde geluiden uit het huis.
Er komt een vreemde geur uit het huis.
Er zijn verhuizingen op vreemde tijden. Bijvoorbeeld ’s nachts.
Woonfraude melden
Heb je een vermoeden dat er woonfraude in jouw buurt voorkomt? Heb je het gevoel dat er iets niet klopt? Meld dit dan aan ons. Wij nemen elke melding serieus. Na jouw melding starten we direct een onderzoek om gegevens te verzamelen die kunnen wijzen op woonfraude. Daar betrekken we ook de gemeente, politie en andere instanties bij. Uiteraard gaan wij strikt vertrouwelijk om met jouw informatie.
Gevolgen van woonfraude
Blijkt uit ons onderzoek dat er bewust sprake is van woonfraude, dan spreken wij de hoofdhuurder aan. Die krijgt dan in sommige gevallen nog de kans om de situatie terug te brengen hoe het moet zijn. Verandert de huurder niets? Dan kan de bewoner zelf de huur opzeggen en zo onkosten besparen. Weigert de huurder mee te werken? Dan starten wij een gerechtelijke procedure om de huurovereenkomst te ontbinden. De huurder moet dan de woning uit. Alle kosten hiervan zijn voor rekening van de huurder.
Een negatieve signalering bij WoningNet kan onderdeel zijn van de aanpak van woonfraude. Dit betekent dat de betreffende huurder 3 tot 5 jaar niet op aanbod van beschikbare huurwoningen kan reageren.
In alle gevallen van woonfraude krijgt de huurder geen positieve verhuurdersverklaring meer. Deze schriftelijke verklaring kan een nieuwe verhuurder vragen, voordat een woning wordt toegewezen. In de verklaring staat de geschiedenis van de huurder in een vorige huurperiode.