Skip to content

Wat je van de overheid kunt verwachten

Op Prinsjesdag 2022 vertelde het kabinet dat de energierekeningen omlaag gaan. Goed nieuws dus! Ook is er andere steun, nu alles zoveel duurder is geworden. Benieuwd wat dit voor jou betekent? We zetten hieronder alles op een rij.

Prijsplafond

Je hoort er vast veel over. Maar wat is het eigenlijk? Het prijsplafond betekent dat er een maximaal tarief is voor energie. Dit tarief geldt tot een bepaald verbruik. Het plafond ging in op 1 januari 2023 en loopt door tot het einde van 2023.

Wat betekent het prijsplafond voor jou?
Er geldt een prijsplafond van € 1,45 per m3 gas tot een jaargebruik van 1.200 m3 gas. Voor elektriciteit gaat het om € 0,40 per kWh tot een jaargebruik van 2.900 kWh. Voor het verbruik daarboven betaal je de dan geldende marktprijs. Wil je precies weten hoeveel je verbruikt en hoeveel je betaalt boven het prijsplafond? Kijk dan op de website of in de app van je energieleverancier.

De korting op je energierekening wordt automatisch verrekend. Energieleveranciers verrekenen de korting met het maandelijkse termijnbedrag.


Energietoeslag in 2023

Huishoudens met een laag inkomen krijgen een bedrag van €1.300,- van de regering. Dat belastingvrije bedrag staat bekend als de ‘eenmalige energietoeslag’. De Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug (RSD) betaalt de energietoeslag uit namens de gemeenten De Bilt en Zeist.


Huurverlaging voor de laagste inkomens

De huren van sociale huurwoningen gaan vanaf juli 2023 met gemiddeld € 57,- per maand omlaag voor huishoudens met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum.


Verhoging huurtoeslag

De huurtoeslag gaat in 2023 met ongeveer € 17,- per maand omhoog.


Verhoging minimumloon

Het minimumloon ging per 1 januari 2023 met ruim 10% omhoog. Ook de gekoppelde uitkeringen (zoals de bijstand en de AOW) stijgen hierdoor.