Wat is legionella?
Legionella is een bacterie die voorkomt in bodem- en (drink)water. Deze bacterie kan bij inademing de veteranenziekte veroorzaken. Dat is een ernstige longontsteking. Er bestaat ook een lichtere vorm van infectie: de legionella griep.
Niet elke legionella is gevaarlijk
Er bestaan meer dan 45 soorten legionella. Slechts een aantal varianten is gevaarlijk voor de gezondheid.
Wanneer ontstaat er besmettingsgevaar?
Om de besmetting met legionellabacterie tegen te gaan, zijn er wettelijk voorgeschreven voorzorgsmaatregelen. Toch kan onder bepaalde omstandigheden een voedingsbodem voor de legionellabacterie ontstaan. Dit is alleen gevaarlijk als de legionellabacterie daar goed kan groeien. Die groei is mogelijk als de temperatuur van het water tussen 25 en 55 graden Celsius ligt en het water lange tijd stil staat.
Is de temperatuur hoger of lager dan bovengenoemde temperaturen? Of stroomt het water regelmatig door? Dan kan de bacterie niet groeien.
Hoe raakt iemand besmet?
Besmetting met legionella gebeurt alleen als iemand besmette waternevel inademt. Bijvoorbeeld in douches, stoombaden, bubbelbaden of openbare fonteinen. Het drinken van besmet water is dus niet gevaarlijk.
Maar een klein deel van de mensen die besmet raken met legionella krijgt de veteranenziekte. De meeste mensen die besmet raken, worden gelukkig niet ziek.
De veteranenziekte begint met snel opkomende hoofdpijn, spierpijn, weinig eetlust en een ziek gevoel. Daarna krijgt de patiënt een longontsteking met hoge koorts.
Voorkomen van legionella besmetting: wat doet Woongroen?
In woongebouwen waar wij verantwoordelijk zijn voor de aanvoer van water, nemen wij 1 keer per jaar watermonsters om het water te controleren op legionella. Wij controleren ook regelmatig de temperatuur van het water. Als we een legionellabesmetting vaststellen, nemen we meteen maatregelen. Hierbij kun je denken aan het doorspoelen van de leidingen en het plaatsten van speciale legionella vrije douchekoppen.
Voorkomen van legionella besmetting: wat kun je zelf doen?
Je bent zelf verantwoordelijk voor het voorkomen van legionella in de waterleiding die loopt vanaf de hoofdkraan in jouw huis tot aan de kranen. Voorkom dat legionella kan groeien in jouw waterleiding. Tips:
Spoel zowel de koud- als de warmwaterkranen die je weinig gebruikt 1 keer per week minimaal een halve minuut door. Dat geldt ook voor de douche. Zet mengkranen op de middelste stand, zodat zowel de koud- als warmwaterleidingen worden gespoeld. Zet bij thermostatische mengkranen de temperatuur op 38 graden.
Als je langer dan een week bent weggeweest, laat dan bij terugkomst alle kranen eerst een minuut zachtjes stromen. Voorkom dat het water vernevelt door het sproeistuk van de douchekop te halen of de douchekop in een emmer onder water te houden.
Als je de tuinslang niet dagelijks gebruikt, spoel deze dan eerst een minuut door. Hang de slang in een gieter en laat er een minuut lang water doorheen stromen. Of laat hem na gebruik leeglopen. Een tuinslang kan in de volle zon behoorlijk warm worden, waardoor er snel bacteriëngroei kan ontstaan! Giet ook de plantensproeier na gebruik leeg en vul hem iedere keer weer opnieuw.
Bron: website Rijksoverheid